Příběhy starých věcí II.

Dnes jsme byli se školou v dole Anna. Měli jsme si přinést staré věci, protože jsme měli program O historii. Ukazovali jsme si ty staré věci.

Potom jsme se rozdělili do skupin a vybrali jsme si stůl. Na těch stolech byly také různé staré věci. My jsme měli zrnotěrku. A pak jsme si mohli zkusit i ostatní věci.

V naší skupině nás bylo pět: Bára, Niky B., Laura, Tomáš a já. Já za staré věci přinesla pudřenku a voňavku, staré asi 70 let.

Zpátky jsme šli okolo kostelíka. V dole Anna jsme byli asi tři hodiny. Moc se mi to líbilo.

Simča Štelbacká, 4. A

Líbilo se mi, jak jsme seděli v kruhu a ukazovali si ty staré věci. Bylo to zajímavé. Ke každé věci jsme si řekli, jakou měla minulost. Potom jsme se rozsedli po pěti ke stolům. My jsme na stole měli husí brka. . Zkoušela jsem s brkem psát, jak se psalo dřív. Moc se mi to líbilo.

Anetka Žaludová, 4. A

Ráno jsme šli do Hornického muzea, důl Anna, na program o starých věcech. Některé děti měli i své staré věci. Když jsme tam přišli, tak jsme si sedli na koberec a dostali jsme rukavice.

Pak jsme si šli povídat o těch věcech, které ostatní děti přinesly. Potom jsme se rozdělili do pěti skupin a každá skupina dostala nějaký starý předmět. Dostali jsme k tomu čtyři papíry a měli jsme je přiřadit k těm předmětům. Nejvíce se mi líbila vocílka a křesací kámen.

Jára Šich, 4. A

V úterý 19. listopadu v 8:00 se naše třída vydala do Hornického muzea. Tam nás čekal program „Příběhy starých věcí“. Když jsme tam dorazili, přivítala nás paní Trantinová a prohlídka mohla začít. Líbil se mi mlýnek na kávu. Některé věci přinesli i moji spolužáci.

Třeba Miki našel doma medailon s českými granáty a ty se těží jen v ČR. Přinesl i knížku – Rebelové- z roku 1930. I Pepa donesl knížku, která byla z roku 1903. Jára Ž. nám ukázal minci z roku 1851 a Dominik konvici z roku 1945. Všechno vypadalo úplně jinak než v dnešní době. I když to byly hodně staré věci, třeba i stopadesát let, moc se mi líbily.

Celý program byl zajímavý a my jsme si ho skvělě užili. Už se těším na příště

Míla Radosta, 4. A